Download jouw chart

Over de auteur

Hi! Ik ben Iris van de Griendt, een 4/6 Manifesting Generator met emotionele autoriteit. 

Download jouw chart

Human Design Niet-Zelf Thema

Human Design is een fantastische tool die jou kan helpen om meer in lijn met jouw authentieke zelf te gaan leven. Maar hoe weet je nu eigenlijk wanneer je niet in lijn met je authentieke zelf leeft? Daarvoor kent Human Design een aantal “niet-zelf thema’s”, of in het Engels de “not-self themes”. Aan de hand van jouw Human Design niet-zelf thema is het makkelijker te begrijpen wanneer je afwijkt van je authentieke zelf. Wanneer je dit begrijpt dan kan je het gaan gebruiken als trigger om beter je strategie en autoriteit te volgen. Het volgen van jouw strategie en autoriteit zorgt er namelijk voor dat je vanzelf weer terugkomt bij jouw authentieke zelf. In deze blog vertel ik je meer over de niet-zelf thema’s per energie type. Echter zijn er meer mogelijkheden om te weten wanneer je niet in lijn leeft met je authentieke zelf. De ongedefinieerde en gedefinieerde centers kennen namelijk ook niet-zelf thema’s.

Niet-Zelf Manifestor

Human Design WoedeHet Human Design niet-zelf thema van een Manifestor is woede. Dat wil niet zeggen dat een Manifestor nooit woede kan ervaren wanneer ze in lijn leven met hun design. Maar heel vaak geeft het wel aan dat ze niet hun strategie of autoriteit volgen. Manifestors zijn ontzettend creatief en hebben een sterke interne creatieve flow. Wanneer iemand hun creatieve flow onderbreekt of verstoord dan zullen zij woede ervaren. Door hun strategie te volgen voorkomen ze dat anderen hun creatieve flow onderbreken.

Manifestor zijn niet gemaakt om verteld te worden wat ze wel en wat ze niet moeten doen. Wanneer zij zich beperkt voelen in wat ze kunnen of mogen doen kan dat ook voor woede zorgen. Naast deze woede zorgt het voor een gevoel van machteloosheid. Daarom is het belangrijk dat een Manifestor anderen informeert over wat ze doen, maar niet om toestemming vragen. Natuurlijk is dit voor kinderen een ander geval, die kunnen niet zo maar doen wat ze willen.

De kenmerkende angst van een Manifestor is de angst om gecontroleerd, beperkt of afgewezen te worden. Wanneer een Manifestor zich te veel laat leiden door deze angst dan volgen ze niet volledig hun design. Manifestors zijn gemaakt om te initiëren, maar wanneer deze angst de bovenhand krijgt zullen ze dit steeds minder gaan doen. De angst om afgewezen te worden kan er dan voor zorgen dat zij zich meer gaan gedragen als Generators of Manifesting Generators. Zij gaan dan meer reageren op de behoeftes van andere mensen in plaats van hun kracht om te initiëren te gebruiken.

Aan de andere kant kunnen de angsten van de Manifestor ervoor zorgen dat ze juist heel agressief gaan initiëren. Deze agressieve aanpak passen ze toe omdat dat ze het gevoel kan geven dat op die manier anderen hun niet kunnen controleren en beperken.

Wanneer je als Manifestor een lange tijd niet volgens je design leeft kan dit op den duur gaan leiden tot ontzettend veel woede. Deze woede kan je dan op jezelf gaan betrekken waardoor je een depressie of wanhopige gevoelens kan gaan ervaren.

Niet-Zelf Generator

Human Design FrustratieHet Human Design niet-zelf thema van een Generator is frustratie. Een Generator zal frustratie ervaren wanneer zij niet leven als een Generator, maar proberen te leven als een Manifestor. Generators zijn namelijk niet gemaakt om te initiëren. Wanneer een Generator probeert om te initiëren dan zullen zij veel weerstand ervaren en dit zal zorgen voor frustratie. Generators hebben geen motor center in verbinding staan met hun keel center. Hierdoor loopt de energie vast wanneer zij proberen te initiëren en ook dit zal zich gaan uiten in frustratie.

Het niet-zelf thema van een Generator komt dus voornamelijk naar voren wanneer zij dingen niet voor elkaar krijgen. Wanneer iets niet lukt zoals gehoopt zal dit zorgen voor een onvoldaan en gefrustreerd gevoel. Doordat Generators een gedefinieerd sacraal center hebben kunnen zij continue doorgaan. Zij hebben voldoende energie om te blijven proberen om iets voor elkaar te krijgen. Hierdoor lopen ze het risico om heel gefrustreerd te raken en zichzelf volledig uit te putten.

Frustratie als niet-zelf thema voor een Generator kan soms wat verwarrend zijn. Generators hebben namelijk een trapsgewijze leercurve. Hierdoor zullen ze steeds een plateau bereiken voordat ze een volgende stap kunnen zetten. Wanneer een Generator een plateau bereikt heeft kan hun dit het gevoel geven dat ze vast lopen. Generators hebben over het algemeen niet veel geduld en dit zal dus zorgen frustratie. Deze frustratie is echter niet altijd een signaal van het afwijken van je authentieke zelf, maar een teken dat je een plateau bereikt hebt. Wanneer dit het geval is, is het belangrijk om te beseffen dat na dit plateau een doorbraak komt. Generators zijn soms geneigd om op te geven wanneer ze een plateau bereiken, maar dat moeten ze juist niet doen.

Als Generator is het dus belangrijk om na te gaan waar de frustratie vandaan komt. Is het een teken dat je jouw strategie en / of autoriteit niet volgt? Of geeft het aan dat jij even een plateau bereikt hebt en er een doorbraak aan zit te komen?

Niet-Zelf Manifesting Generator

Het Human Design niet-zelf thema van een Manifesting Generator is een combinatie van een Manifestor en Generator. Hierdoor heeft een Manifesting Generator zowel woede als frustratie als niet-zelf thema. Manifesting Generators willen altijd alles zo snel en efficiënt mogelijk doen. Wanneer dit niet lukt of wanneer iemand hun flow onderbreekt dan zullen zij zowel woede als frustratie ervaren. Typerend aan een Manifesting Generator die niet in lijn leeft met hun design is dat zij hun frustratie en woede op de buitenwereld gaan richten. Ze zullen zich afreageren op de mensen om hun heen, de hele wereld en op zichzelf. En dat allemaal tegelijk. Wanneer dit lange tijd duurt kan dit leiden tot vernietigend gedrag.

Generators kennen een trapsgewijze leercurve, maar Manifesting Generators gaan net wat sneller dan Generators. Hierdoor zullen zij eerder geneigd zijn om een stapje over te slaan en “fouten” te maken. Deze fouten zullen hersteld moeten worden en dat betekend een stapje terug doen. Hierdoor verliezen zij de snelheid die ze graag zouden willen hebben. Dit kan resulteren in frustraties en woede.

Manifesting Generators hebben ontzettend veel energie en het is heel belangrijk dat ze dingen doen die ze leuk vinden. Wanneer zij werk of andere dingen doen die ze niet leuk vinden zal dit hun niet-zelf thema’s triggeren. Daarnaast komt hun niet-zelf thema ook naar voren wanneer zij gecontroleerd worden op werk of in relaties en wanneer ze het gevoel krijgen dat ze te lang moeten wachten tot er iets op hun pad komt.

Niet-Zelf Projector

Human Design BitterheidHet niet-zelf thema van een Projector is bitterheid. Bitterheid komt naar voren wanneer zij hun strategie en autoriteit niet volgen. Erkenning, gehoord en gezien worden is voor een Projector ontzettend belangrijk. Het volgen van hun strategie “wacht op een uitnodiging” zorgt ervoor dat ze hun kennis alleen delen met mensen die hen erkennen voor wat ze kunnen en weten. Rusteloosheid kan ervoor zorgen dat ze niet wachten op een uitnodiging. Volgen ze deze strategie niet, dan zullen ze ongevraagd hun kennis en advies gaan delen. Als Projector zal je merken dat je dan veel weerstand ervaart en dit kan zorgen voor een pessimistische kijk op de wereld. Het geeft je het gevoel alsof niemand interesse heeft in jou als persoon of in de kennis die jij hebt. Dit zorgt voor bitterheid.

Het niet-zelf thema bitterheid kan ervoor zorgen dat een Projector genoegen gaat nemen met minder. Dit komt omdat ze het gevoel krijgen dat dat het beste is wat ze op dat moment kunnen krijgen. Dat is natuurlijk ontzettend zonde omdat ze niet leven volgens hun volle potentieel.

Projectors zijn gemaakt om met anderen samen te werken. Ze zijn gemaakt om anderen te coachen, managen en begeleiden. Dat is de rol van de Projector. Wanneer zij mensen begeleid, gecoacht of gemanaged hebben zit hun taak erop en is het belangrijk dat ze verder gaan. Ze moeten dan hun rust pakken, even terug naar hun eigen energie gaan, loslaten en verder gaan. Doen ze dat niet en houden ze zich langer vast aan iets of iemand dan ze zouden moeten doen dan volgen ze duidelijk hun strategie niet. Dit zorgt ervoor dat ze moeite krijgen met weten wanneer genoeg, genoeg is en gaan ze zichzelf proberen te bewijzen.

Je hoeft je als Projector niet te bewijzen, wanneer jij jezelf bent en je strategie en autoriteit volgt dan zullen mensen jou erkennen voor wie je bent. Hierdoor komen vanzelf de juiste mensen op je pad. Je kan dus met een gerust hart de angst om geen uitnodigingen te ontvangen loslaten.

Niet-Zelf Reflector

Human Design TeleurstellingHet Human Design niet-zelf thema van een Reflector is teleurstelling. Reflectors zijn de spiegels van de maatschappij, zij zijn de mensen die het potentieel in anderen zien. Wanneer zij het potentieel in iemand zien en zien dat die persoon zijn potentiële niet ziet of niet waarmaakt zorgt dat voor teleurstelling.

Reflectors kunnen ook teleurstelling voelen wanneer zij zichzelf en hun eigen krachten niet eren. De Reflector is een zeldzaam energie type, maar ongeveer 1 procent van de wereld is namelijk een Reflector. Hierdoor kan een Reflector zich anders, onzichtbaar of buitengesloten voelen. Dit kan zorgen voor een teleurgesteld gevoel in zichzelf. Wanneer dit het geval is zullen zij zich anders gaan gedragen. Door hun gedrag aan te passen hopen ze de aandacht van anderen te krijgen en op die manier toch gezien te worden en erbij te horen. Het aanpassen van gedrag is een manier van conditionering en geeft aan dat je afwijkt van je authentieke zelf. Juist hierom kan Human Design een hele handige tool zijn om te deconditioneren en terug te komen bij jouw authentieke zelf.

Reflectors hebben een hele open chart, hierdoor nemen ze veel energie over van de mensen om hun heen. Dit kan ervoor zorgen dat zij zich gaan gedragen als een ander energie type. Dit kan bij elk type voorkomen, maar voornamelijk bij een Reflector omdat de andere types in de meerderheid zijn. Door de open chart van een Reflector voelen zij onder andere de pijn, de angsten en de stress van anderen. Het is voor een Reflector dus heel belangrijk dat zij zich niet gaan identificeren met de gevoelens en energieën van anderen. Het doel van een Reflector is om die energieën te observeren en reflecteren.

De strategie van een Reflector is niet de makkelijkste, maar het zal je als Reflector helpen wanneer je goed bij jezelf na gaat of jij je laat beïnvloeden door de energie van anderen. Zijn de angsten die je voelt echt van jou? Is de stress die je ervaart jouw eigen stress of neem je die over van iemand anders?

Wat kan ik met het Human Design niet-zelf thema?

Nu je weet welke niet-zelf thema’s er bij jouw energie type horen heb je goede handvatten om te begrijpen wanneer je afwijkt van je authentieke zelf. Herken je jezelf in de niet-zelf thema’s? Ga dan eens bij jezelf na of je wel echt jouw strategie en autoriteit volgt. Deze thema’s zullen jouw helpen om jezelf en jouw energie type beter te laten begrijpen. Dit begrip zal bijdragen aan jouw reis naar jezelf, jouw reis naar de meest succesvolle versie van jezelf!

Over de auteur

Hi! Ik ben Iris van de Griendt, een 4/6 Manifesting Generator met emotionele autoriteit. 

Download jouw chart