Download jouw chart

Over de auteur

Hi! Ik ben Iris van de Griendt, een 4/6 Manifesting Generator met emotionele autoriteit. 

Download jouw chart

Deconditioneren met Human Design

 

Human Design is een tool die je kan gebruiken om te deconditioneren, oftewel meer in lijn te gaan leven met jouw authentieke zelf. “Maar ik ben toch gewoon wie ik ben, is dat dan niet mijn authentieke zelf?” is wat jij je mogelijk ook afvraagt. Jouw authentieke zelf is hoe jij geboren bent, hoe jij gemaakt bent om het beste uit jouw leven te halen. Door de jaren heen zal je merken dat je op een bepaalde manier wat verandert. Bijvoorbeeld jouw interesses, jouw persoonlijkheid of hoe jij je gedraagt en naar andere mensen opstelt.

Conditionering zorgt er onder andere voor dat jij jezelf aan gaat passen aan je omgeving. Je anders gaat gedragen of anders in het leven gaat staan. Conditionering kan op verschillende manieren plaatsvinden. Deconditioneren is het proces waarbij je weer terug gaat naar jouw authentieke zelf. Hier kan Human Design je bij helpen. Deconditioneren begint namelijk met bewustwording van wie jij echt bent, iets wat jouw Human Design jou kan vertellen.

5 manieren van conditioneren

Inprenting

De betekenis en in het woordenboek voor inprenten is “door voortdurende herhaling aan het verstand brengen”. Constante herhaling van bepaalde uitspraken of gedragsuitingen zullen ervoor zorgen dat jij hier automatisch wat van overneemt. Conditionering door middel van inprenting gebeurt dan ook voornamelijk wanneer je nog een kind bent. Als kind zijnde bevind je je vaak in het energieveld van je ouders, de mensen die jou opgevoed hebben en andere gezinsleden, waardoor je heel snel en makkelijk dingen van hen overneemt. Wanneer jouw vader bijvoorbeeld ontzettend veel van voetbal houdt dan is de kans groot dat jij deze interesses over zal nemen.

Daarnaast is het geloof ook iets wat je vaak van je ouders overneemt. Hierdoor ga jij je aanpassen aan een bepaald geloof omdat jouw ouders dat ook doen. De financiële situatie van jouw ouders vroeger kan ook ingeprent worden. Wanneer jouw ouders bijvoorbeeld heel zuinig waren met geld kan dit ervoor zorgen dat jij dit ook wordt. Terwijl je misschien een hele andere kijk op geld en het uitgeven van geld had gehad wanneer je helemaal niet of op een andere manier geconditioneerd was. Opvoeding speelt dan ook een grote rol in hoeverre jij geconditioneerd bent. Stimuleerden jouw ouders jou om altijd te doen wat je leuk vond en waar je energie van kreeg? Dan zal je veel minder geconditioneerd zijn dan wanneer je opgevoed door ouders die een duidelijk toekomstbeeld voor jou voor ogen hadden en jou verplichtte om tegen jouw zin in elke week pianoles te volgen.

Generatie energiepatronen

Generatie energiepatronen is iets waar de afgelopen jaren steeds meer onderzoek naar gedaan is. Met generatie energiepatronen bedoelen we energiepatronen die in meerdere generaties voorkomt. Wat we vaak zien is dat bepaalde energiepatronen één generatie overslaan. Dit betekent dat jij energiepatronen van jouw opa’s en oma’s overneemt. Hierdoor zien we vaak gelijkenissen in de Human Design charts van opa’s en oma’s en hun kleinkinderen. Deze manier van conditionering heeft dus niet zo zeer te maken met hoe jij bent opgevoed of dat jouw opa en oma veel aanwezig waren in jouw jeugd. Dit is energie die jij vanzelf overneemt.

Deze generatie energiepatronen worden aan ons overgedragen via epigenetica, oftewel je genen. Je wordt dus als het ware met deze energie geboren, maar dat wil niet per se zeggen dat dit hoort bij jouw authentieke zelf. Hoewel deze generatie energiepatronen heel positief kunnen zijn, kunnen ze ook negatief zijn. Waardoor je bijvoorbeeld in sommige families generaties lang succes ziet en in andere families generaties lang problemen en worstelingen ziet. Het mooie aan deze generatie energiepatronen is dat jij deze kan verbreken. Wanneer je je bewust bent van bepaalde generatie energiepatronen, bijvoorbeeld een bepaalde mindset, kan jij ervoor kiezen om een andere mindset na te streven en dit energiepatroon te doorbreken. Net zoals jij deze energiepatronen als het ware erft van jouw grootouders, zullen jouw kleinkinderen er baat bij hebben wanneer jij deze negatieve generatie energiepatronen doorbreekt.

Genetica

Conditionering kan ook plaatsvinden door middel van genetica, oftewel jouw genen. Jouw genen kunnen zich op een bepaalde manier uitten en kunnen als het ware “aan” of “uit” staan. De activering van jouw genen en de markering of deze “aan” of “uit” staan heet epigenetica. Jouw genen kunnen geactiveerd of uitgeschakeld worden door externe factoren. Bijvoorbeeld door roken, sporten, stress en een goede of slechte nachtrust. Doordat deze externe factoren de expressie van jouw genen kunnen beïnvloeden kan je hierdoor geconditioneerd worden. Jouw genen is niet iets wat je kan veranderen. Dat is wie jij bent, maar de activering van jouw genen door middel van externe factoren is omkeerbaar. Hierdoor is het mogelijk om zelfs de conditionering die plaatsvindt door genetica te deconditioneren.

Open Centers

In de ongedefinieerde of open centers van jouw Human Design chart neem jij energie in je op van buitenaf. De gedefinieerde centers geven aan welke energie jij uitstraalt naar andere mensen en waar je constant toegang toe hebt. Wat er dus voor zorgt dat jij de energie van iemand met een gedefinieerd center opneemt in jouw ongedefinieerde of open centers, en deze energie ook nog eens versterkt.

Conditionering vindt op deze manier plaats wanneer jij je gaat identificeren met de energie die je van andere mensen in je opneemt via die ongedefinieerde centers. Hierdoor zal jij jouw gedrag aan gaan passen naar de manier waarop jij die bepaalde energie ervaart. Doordat jij energie in jouw ongedefinieerde centers opneemt van andere mensen is deze energie niet consistent. Het is afhankelijk van met wie jij op dat moment bent. Wanneer je gaat proberen om die energie toch consistent te ervaren zal je je anders gaan gedragen, oftewel conditionering vindt plaats.

Stel je voor jij hebt een open Spleen Center en jouw beste vriendin heeft een gedefinieerd Spleen Center. Jouw beste vriendin is heel spontaan en neemt hele spontane beslissingen. Jij daarentegen bent van nature niet iemand die spontaan is. Jij kan beter beslissingen nemen wanneer je bijvoorbeeld emotionele duidelijkheid hebt. Echter wanneer je samen met jouw beste vriendin bent voel je die spontane energie. Wanneer je deze energie vast probeert te houden wanneer je niet meer met haar samen bent dan zal je merken dat je je anders gaat gedragen. Je probeert nog steeds spontaan te zijn en spontane beslissingen te nemen. Hierdoor wijk je af van wie jij van nature bent. Oftewel jouw authentieke zelf, omdat jij je identificeert met de spontane energie die jij in je opneemt wanneer je samen bent met jouw beste vriendin.

Levenservaringen

Naast de bovengenoemde manieren waarop je conditioneert kan worden, zal je merken dat jouw levenservaringen ook een grote bijdrage leveren aan jouw conditionering. Deze levenservaringen kunnen van alles zijn, zelfs de kleinste dingen die je meemaakt in het leven kunnen jou conditioneren. Bepaalde ervaringen in jouw leven zullen een grote impact op je maken, waardoor je jezelf gaat aanpassen. Dit kan twee kanten op werken.

Negatieve ervaringen

Aan de ene kant zullen negatieve ervaringen ervoor zorgen dat je bepaald gedrag gaat vertonen waardoor je probeert te voorkomen om dit opnieuw mee te maken. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een hele vervelende relatie hebt gehad waardoor je je ontzettend verdrietig hebt gevoeld. Dit kan ervoor zorgen dat je je niet meer open durft te stellen naar andere mensen omdat je bang bent dat je weer dezelfde pijn zal moeten doorstaan. Hierdoor kan jij van een heel open persoon veranderen in een gesloten persoon.

Wanneer je een relatie hebt gehad waarbij je het gevoel kreeg dat je altijd moest proberen om jouw partner tevreden te houden, kan dit ervoor zorgen dat jij in volgende relaties juist heel erg jouw eigen belang vooropstelt en niet denkt aan de behoeftes van jouw partner. Zo zie je dat een negatieve ervaring ervoor kan zorgen dat je je anders gaat gedragen en anders op gaat stellen om een soortgelijke ervaring te voorkomen.

Positieve ervaringen

Aan de andere kant kunnen positieve ervaringen er ook voor zorgen dat je je anders gaat gedragen dat je daadwerkelijk bent. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op werk, waarbij iedereen enthousiast was over het project dat jij opgeleverd hebt en je veel erkenning kreeg voor wat je gedaan hebt. De bijkomende positieve emoties geven jou natuurlijk een fijn gevoel en je zal dan ook proberen om dit vaker te ervaren. Dit kan ervoor zorgen dat jij ontzettend hard gaat werken, geen rust meer neemt, overuren maakt, tijdens de pauzes doorwerkt of niet meer bereid bent om collega’s te helpen. Jouw gedrag en houding op werk is veranderd door die ene ervaring. Waarbij jij voorheen een hele behulpzame collega was met een leuk sociaal leven naast werk, verandert die ervaring jou naar het tegenovergestelde.

Stappenplan Deconditioneren met Human Design

Conditioneren kan dus op veel verschillende manieren plaatsvinden en zo lang je leeft word je geconditioneerd. Het belangrijkste is dan ook om je bewust te zijn van waar jij geconditioneerd bent en waar jij dus echt bent afgeweken van jouw authentieke zelf. Het begint allemaal bij bewustwording, want zodra jij je ervan bewust bent kan je beginnen om actie te ondernemen om te gaan deconditioneren. Human Design helpt jou niet alleen met het bewust worden, maar laat jou zien wie jij als persoon écht bent en kan daardoor een grote bijdrage leveren aan het deconditioneren.

Het start dus allemaal met bewustwording. Wil jij gaan deconditioneren met behulp van Human Design? Start dan met het downloaden van jouw chart. Ga op onderzoek uit en kom erachter wie jij authentieke zelf is. Wat zijn jouw talenten? Waar krijg je energie van? Tot welke energie heb je constant toegang?

Wanneer je hier een duidelijk beeld van hebt dan kan je dit gaan vergelijken met je realiteit. Waar zitten de overeenkomsten? Doe jij de dingen die je leuk vind en waar je energie van krijgt? Maak jij optimaal gebruik van jouw talenten? Herken jij jezelf in jouw chart? Door dit in kaart te brengen krijg je inzicht in waar jij afwijkt van je authentiek zelf.

Zodra je weet waar je afwijkt van je authentieke zelf dan kan je actie gaan ondernemen. Ga experimenteren met jouw Human Design strategie en autoriteit. Je zal merken dat je dan steeds meer terug in lijn komt met jouw authentieke zelf.

Wil jij samen met mij kijken hoe jij kan deconditioneren met jouw human design? Maak dan een afspraak voor een online reading zodat we samen een plan van aanpak kunnen maken!

Over de auteur

Hi! Ik ben Iris van de Griendt, een 4/6 Manifesting Generator met emotionele autoriteit. 

Download jouw chart