Download jouw chart

Human Design Autoriteit

Over de auteur

Hi! Ik ben Iris van de Griendt, een 4/6 Manifesting Generator met emotionele autoriteit. 

Download jouw chart

Human Design Autoriteit

Human Design is op het eerste gezicht best een complex systeem, maar wanneer je de basiselementen van jouw chart leert begrijpen kan je al snel jouw design toe gaan passen in je leven. Met deze basiselementen bedoel ik jouw energie type, strategie en autoriteit. Meer informatie over jouw energie type kan je vinden in deze blog en de strategie die bij jouw type hoort staat omschreven in deze blog. Dan is het nu dus tijd voor jouw Human Design autoriteit!

Wat is je autoriteit in Human Design?

Elk energie type heeft een bepaalde strategie, jouw autoriteit daarentegen hangt niet af van jouw energie type maar van de gedefinieerde en ongedefinieerde centers in je Human Design chart. Dit zorgt ervoor dat bijvoorbeeld de ene Generator een andere autoriteit heeft dan een andere Generator. Je Human Design autoriteit geeft aan hoe jij beslissingen en keuzes kan maken die in lijn liggen met je authentieke zelf. Niemand is gemaakt om beslissingen of keuzes te maken op basis van externe factoren, de antwoorden op beslissingen die je moet maken zitten in jezelf. Dit is de reden dat we je Human Design autoriteit ook wel je innerlijke autoriteit noemen.

Er zijn verschillende centers in je design chart die eigenlijk allemaal een eigen “stem” hebben. Deze stemmen proberen allemaal iets te vertellen over de beslissing die je moet maken. Je innerlijke autoriteit geeft aan naar welke “stem” jij ten allen tijden het beste kan luisteren. Dit is namelijk de meest betrouwbare stem voor jou. Je innerlijke autoriteit zal je helpen met het maken van kleine en grote beslissingen.  Zeker in het geval van grote beslissingen is het belangrijk om naar je innerlijke autoriteit te luisteren.

Welke innerlijke autoriteiten zijn er?

Er zijn zeven mogelijke innerlijke autoriteiten in Human Design: Emotionele, sacrale, spleen/milt, ego/hart, identiteit, mentale en maan autoriteit. Dit is ook de volgorde waarop bepaald wordt welke autoriteit jij hebt. Heb jij jouw emotionele center gedefinieerd? Dan heb jij een emotionele autoriteit. Is jouw emotioneel center ongedefinieerd en jouw sacrale center gedefinieerd? Dan heb jij een sacrale autoriteit. Heb jij een ongedefinieerd emotioneel en sacraal center, maar wel een gedefinieerd spleen center? Dan heb jij een spleen autoriteit enzovoort. Je kan jouw autoriteit aflezen vanaf jouw chart, maar wanneer je jouw chart downloadt dan staat onderaan de chart aangegeven welke autoriteit jij hebt.

Wat betekent mijn Human Design autoriteit?

Emotionele autoriteit

Emotionele Human Design AutoriteitOngeveer 50% van de bevolking heeft een emotionele autoriteit. Zowel Manifestors, Generators, Manifesting Generators en Projectors kunnen een emotionele autoriteit hebben. Een emotionele autoriteit betekent dat jouw emotionele center gedefinieerd is en je dus emotionele golven ervaart. Deze emotionele golf zorgt ervoor dat jij constant van een emotioneel hoogtepunt naar een emotioneel dieptepunt beweegt.

Met een emotionele autoriteit is het belangrijk om deze emotionele golf af te wachten voordat je een beslissing maakt. Op deze manier voorkom je namelijk dat je een keuze maakt waar je achteraf spijt van krijgt. Bevind jij je op een bepaald moment op een emotioneel hoogtepunt? Dan zal je sneller geneigd zijn om ergens “ja” tegen te zeggen. Wanneer je later naar jouw emotionele dieptepunt beweegt, dan zal je merken dat de kans groot is dat je heel anders tegenover die beslissing staat en eigenlijk liever “nee” had willen zeggen.

Met een emotionele autoriteit wil je beslissingen maken die gedurende jouw volledige emotionele golf goed voelen. Hiermee voorkom je dat je in jouw enthousiasme dingen toezegt. Het afwachten van jouw emotionele golf geeft jou duidelijkheid over de te nemen beslissing. Hierdoor ben je met een emotionele autoriteit dus niet gemaakt om beslissingen in het moment te maken. Jij kan het beste ergens een nachtje (of meerdere nachtjes) over slapen voordat je een beslissing maakt. Hoe groter of hoe belangrijker de beslissing, hoe meer tijd jij waarschijnlijk nodig hebt om de juiste beslissing te maken.

Sacrale autoriteit

Sacrale Human Design AutoriteitOngeveer 32% van de bevolking heeft een sacrale autoriteit. Dit is een autoriteit die alleen Generators of Manifesting Generators kunnen hebben. Wanneer je een sacrale autoriteit hebt dan geldt voor jou dat het belangrijk is om naar je onderbuikgevoel te luisteren. Jouw onderbuikgevoel is namelijk gekoppeld aan jouw sacrale respons. Deze sacrale respons geeft op het moment zelf een duidelijke richting voor een bepaalde beslissing. Deze respons kan je herkennen aan de geluiden “uh huh” voor “ja” en “uh uh” voor nee. Zoals je ziet is er geen geluid voor “misschien”. Wanneer je wil antwoorden met “misschien” dan is dit een duidelijk teken dat je erover nagedacht hebt en niet volledig naar je onderbuikgevoel luistert. Doordat je sacrale respons altijd een “ja” of “nee” is werkt het voor jou goed wanneer mensen jou gesloten vragen stellen. Op openvragen kan jouw sacrale respons niet reageren.  Dan zal het dus een stuk lastiger voor jou zijn om de juiste beslissing te maken.

Deze sacrale respons is het eerste geluid wat in je opkomt en deze eerste reactie is voor jou de juiste reactie. Met een sacrale autoriteit kan je dus wel beslissingen maken in het moment. Het is voor jou dus niet nodig om ergens een nachtje over te slapen. Jouw onderbuikgevoel reageert met een “ja” of “nee” door te kijken waar jij enthousiast van wordt en waar jij energie van krijgt. Als (Manifesting) Generator is het altijd belangrijk om beslissingen te maken waar je enthousiast van wordt op dat moment. Doordat je met een sacrale autoriteit beslissingen maakt in het moment, kan het voorkomen dat je van gedachten verandert. Wanneer iemand volgende week jou vraagt om dezelfde beslissing te maken dan kan jouw sacrale respons hier anders op reageren omdat je er op dat moment niet enthousiast van wordt. Vaak vinden mensen het moeilijk om zonder een goede onderbouwing van gedachten te veranderen. Toch is dat wel het gene wat je het beste kan doen. Door altijd te luisteren naar jouw sacrale autoriteit maak je keer op keer beslissingen die in lijn zijn met jouw authentieke zelf.

Spleen of Milt Autoriteit

Spleen Human Design AutoriteitMet een spleen of milt autoriteit bedoelen we hetzelfde. Ik kies ervoor om dit center en dus ook deze autoriteit “spleen” te noemen. Ongeveer 12% van de bevolking heeft een spleen autoriteit. Alleen Projectors en Manifestors kunnen deze autoriteit hebben. Dit is de oudste autoriteit die er bestaat en is voornamelijk gefocust op overleven. Deze interne “stem” kijkt dus naar wat voor jou op dat moment het meest veilige en gezonde beslissing is. Deze autoriteit heeft veel te maken met jouw intuïtie. Jij voelt aan welke situatie, mogelijkheid, persoon of plaats het beste voor je is. De stem van jouw spleen of intuïtie is een hele stille en wijze stem die vaak maar één keer spreekt. Daarom is het ontzettend belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren zodat je deze “stem” niet mist.

Wat daarnaast ook kan helpen is de stilte opzoeken zodat je echt kan luisteren wat jouw lichaam jou probeert te vertellen. Met een spleen autoriteit kan jij dus keuzes maken in het moment. Het is belangrijk om dan ook meteen op die keuze te acteren. Het kan lastig te zijn om op jouw intuïtie te vertrouwen. Dit komt omdat het vaak gewoon iets “weet” zonder dat je dat kan verklaren. Zo kennen we allemaal wel verhalen van mensen met voorbeelden als: “Ik wist gewoon dat ik linksaf moest slaan in plaats van rechtdoor te rijden” toen ze een ongeluk wisten te ontwijken. Dit is niet te verklaren, zij luisterden naar hun intuïtie zonder dat ze dit konden verklaren en acteerden hier meteen op. Jouw spleen autoriteit kan geen “misschien” aangeven. Wanneer je iets niet zeker weet en ergens over twijfelt dan is het juiste antwoord in de meeste gevallen “nee”.

Hart / Ego Autoriteit

Hart Human Design AutoriteitDe hart autoriteit wordt ook wel de ego autoriteit genoemd. Ongeveer 2% van de bevolking heeft een hart autoriteit. Deze autoriteit zien we alleen terug bij Projectors en Manifestors. De “stem” van de hart autoriteit zorgt ervoor dat jij het beste beslissingen maakt door te kijken of jij de wilskracht hebt om datgene waar jij ja of nee tegen zegt door te zetten. Of je die wilskracht hebt wordt voornamelijk bepaald door jouw verlangens, wat jij diep van binnen in je hart wil. Wanneer jij ergens niet je hart en ziel in wilt stoppen dan is het een duidelijk teken dat datgene voor jou niet de juiste beslissing is. Dit is een directe autoriteit, het geeft direct in het moment aan of het voor jou juist is of niet. Wanneer jij een beslissing moet maken dan zal het dus helpen wanneer jij bij jezelf nagaat of je dat echt wil.

De beslissingen draaien dus voornamelijk om wat jij wilt en jouw verlangens. Dit kan door andere mensen nog wel eens verkeerd opgepakt worden. Wanneer jij puur en alleen kijkt naar wat jij wil kunnen anderen dit zien als egoïstisch. Dit kan ervoor zorgen dat het voor jou moeilijk is om je autoriteit te volgen uit angst voor wat jouw omgeving daarvan zal vinden. Toch is het belangrijk om wel echt jouw autoriteit te volgen. Datgene wat jij namelijk diep van binnen wilt is áltijd “for the highest good for all involved”. Oftewel wanneer jij jouw verlangens nastreeft zal jouw omgeving daarvan ook de voordelen ervaren. Zelfs wanneer ze dat op het moment zelf misschien niet eens door hebben.

Identiteit autoriteit

Identiteit Human Design AutoriteitDe identiteit autoriteit wordt in het Engels vaak de “self-projected authority” genoemd. Ongeveer 2% van de bevolking heeft deze autoriteit. Alleen een Projector kan deze autoriteit hebben. Wanneer je de identiteit autoriteit hebt dan maak jij de beste beslissingen door te kijken naar wat past bij jouw identiteit. Jouw identiteit is als het ware jouw kompas. Beslissingen maken op basis van deze autoriteit kan je doen door jezelf af te vragen “past dit bij mij als persoon” of “past dit bij wie ik wil zijn als persoon”. Het gaat bij deze autoriteit dus voornamelijk om het voelen of iets past bij jou.

Met een identiteit autoriteit kan je dus beslissingen maken in het moment en is het niet nodig om er langer bij stil te staan. Het enige wat je hoeft te doen is op dat moment te kijken of de beslissing past bij jouw identiteit. Belangrijk bij deze autoriteit is het werken aan je zelfwaarde. Wanneer jij geen goed of realistisch beeld hebt van jouw identiteit dan zal je automatisch ook keuzes gaan maken die niet in lijn zijn met jouw authentieke zelf. Het op zoek gaan naar jouw authentieke zelf is dus extra belangrijk om de juiste keuzes te maken met deze autoriteit.

Mentale autoriteit

Mentale Human Design AutoriteitOngeveer 1% van de bevolking heeft een mentale autoriteit. Deze autoriteit zien we alleen terug bij Projectors. Met deze autoriteit ben je niet gemaakt om beslissingen in het moment te maken. Jij hebt namelijk tijd nodig om over de te maken beslissing te praten. Het hebben van een klankbord is in het geval van een mentale autoriteit dus erg handig. Vandaar dat deze autoriteit ook wel de klankbord autoriteit genoemd. Wanneer jij over een beslissing of keuzes praat krijg je meer duidelijkheid doordat jij jezelf hoort praten. Het klankbord is dus bedoelt zodat je jezelf hoort praten, niet om toestemming of advies te vragen. Doordat je met deze autoriteit ontzettend veel openheid in je chart hebt is het belangrijk dat jij je omgeeft met de juiste mensen. Op deze manier voorkom je dat jouw beslissingen beïnvloed worden door mensen die niet de juiste bedoelingen hebben.

Wanneer jij je omgeeft met mensen die je vertrouwt en die het beste met je voor hebben zal jij je meer op je gemak voelen om daadwerkelijk je hart te luchten over bepaalde keuzes die je moet maken. Als je in alle openheid erover kan praten dan zal je de duidelijkheid krijgen die je nodig hebt om de juiste beslissing te maken. Met name voor de grote en belangrijke beslissingen is het goed om meerdere klankborden te hebben, zodat je zeker weet dat je alles wat in je opkomt over die beslissing op tafel kan leggen. Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om over elke beslissing met iemand te praten, voor de kleinere beslissingen kan het je dan ook helpen om tegen jezelf (of je hond of kat) te praten. Het gaat er namelijk niet om tegen wie je praat, het gaat erom dat je jezelf hoort praten.

Maan autoriteit

Maan Human Design autoriteitOngeveer 1% van de bevolking heeft een maan autoriteit, dit komt omdat alleen Reflectors deze autoriteit kunnen hebben. Reflectors zijn maanwezens en zijn heel gevoelig voor de bewegingen van de maan. De autoriteit van een Reflector is dan ook vergelijkbaar met hun strategie “wacht een maancyclus”. Reflectors hebben een volledig open chart, hierdoor nemen zij constant de energieën van andere mensen in hun op en is de kans groot dat de beslissingen die ze moeten maken beïnvloed worden door de energieën van anderen. Dit maakt het voor Reflectors belangrijk om voldoende tijd te nemen om een beslissing te maken. Op deze manier kunnen ze bij zichzelf na gaan of de beslissing die ze willen maken gedurende de tijd (het liefst een maancyclus) gelijk blijft. Wanneer de beslissing of het gevoel bij die beslissing hetzelfde blijft is de kans groot dat het dus hun eigen beslissing is en niet die van iemand anders.

Met name voor de grote beslissingen is het belangrijk om voldoende tijd te nemen, voor de wat kleinere beslissingen kan je met een maan autoriteit gebruik maken van een maanschema. Een maanschema maak je door bij te houden hoe je je gedurende de maancyclus voelt. De ene dag voel je je bijvoorbeeld heel energiek en op andere dagen heb je meer behoefte aan rust. Door dit in kaart te brengen krijg je een steeds beter beeld van hoe jouw energie werkt en kan je keuzes maken in lijn met die energie.

De beste beslissingen maak je vanuit je lichaam

Ongeacht welke Human Design autoriteit je hebt, jouw “mind” is nooit jouw autoriteit. Veel mensen zijn geconditioneerd om ergens goed over na te denken of om alle voordelen en nadelen op een rijtje te zetten voordat je een beslissing maakt. Echter maak je de beste beslissingen altijd op basis van je lichaam. Zodra jij een beslissing maakt omdat je denkt dat je dat “zou moeten” doen dan is dat een teken dat je niet naar je lichaam luistert maar naar je mind. Jij weet van binnen altijd wat de beste beslissing voor jou is. Ik hoop dat je na het lezen van deze blog meer durft te vertrouwen op jouw Human Design autoriteit.

Human Design Autoriteit

Over de auteur

Hi! Ik ben Iris van de Griendt, een 4/6 Manifesting Generator met emotionele autoriteit. 

Download jouw chart